Norrtälje

Bostäder planeras i hamnen

Omkring 600 bostäder kommer troligtvis att byggas i Norrtälje hamn under de närmaste 5-6 åren. Och snart avgörs en känslig fråga, nämligen vad som ska hända med de gamla silorna.

- We dont live, we just survive, läser Mats Wedberg, aktiv i föreningen Träffpunkt Norrtälje, på ett av silorna i Norrtäljes hamn.

Varför tycker du det är bra?

- Det säger något om Norrtälje, vi lever inte, vi bara överlever om vi fortsätter på det här sättet, säger han.

Lantmännens siloer är välkända landmärken i Norrtälje, nu kan de och övriga lokaler i hamnen försvinna när Lantmännen och kommunen planerar för att bygga uppåt 600 bostadsrätter på marken. Men här borde finnas plats för mer.

- Vi har en idé om att få plats med en saluhall, museum, och framförallt kulturladan. Vi är intresserade av att göra den till ett kulturhus. Just den här platsen är en möjlighet att vi inte bara ska överleva utan leva, säger han.

Föreningen menar att planerna inte tar hänsyn till området kulturhistoriska värde och Gunnar Parmang, aktiv i föreningen undrar var alla besökare i staden ska ställa bilen. Han vill att mer av det gamla bevaras.

- De här är symbolen på något vis för Norrtälje. De visar att det här var en hamnstad, en uppskeppningshamn, centralorten i en jordbruksbyggd, och det tycker jag är synd att det försvinner. Men jag misstänker att det kommer att göra det, säger han.

Tre olika arkitektfirmor har på Lantmännens uppdrag ritat förslag till hur hamnen kan se ut i framtiden. I fyra kvarter planeras för lägenheter i 4-våningshus och två höghus. Eventuellt görs höghus av den högsta silon, om det alls är möjligt att göra om den till attraktiva lägenheter.

- Det är väl inte riktigt gjutet i sten emn som det ser ut ny så kanske man river ner dem och ersätter med liknande hus. Ett av alternativen, är att man behåller en av de stora silona men skär ner dem lite grann, säger Bosse Lindskog, utvecklingschef inom Lantsmännen fastigheter.

Arkitekternas förslag ligger nu på kommunens hemsida och allmänheten uppmanas att komma in med synpunkter. Men från kommunens sida planeras inga kulturhus eller liknande, säger tjänstemännen.

Radio Stockholm har inte lyckats nå byggnämndens ordförande Mats Hultin för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".