Haninge

Barn på mögeldrabbad förskola får vänta

2:10 min

Det går inte att ordna fram nya lokaler före maj månad till barnen på förskolan Färglådan i Haninge, trots att de nuvarande har drabbats av mögel. Det beskedet ger politiker i kommunen, trots att flera av barnen drabbats av hälsoproblem.

– Man har gjort den bedömningen av de som är professionella att man kan vara i de här lokalerna 6-12 månader och då försöker vi lösa det här snabbare, säger Alexandra Anstrell (M), ordförande för grund- och förskolenämnden i Haninge.

Miljön på förskolan utreddes under hösten och i slutet av förra året konstaterades att problemen var så svåra att den måste rivas. Men nya paviljonger för förskolan går inte att få fram förrän i maj - under tiden går ett 60-tal barn kvar på förskolan.

Maria Karlsson hade sin dotter på förskolan, men har nu bytt. Hon är övertygad om att möglet gjort hennes dotter sjuk - det senaste året har dottern ätit tre mediciner om dagen.

– Det är en sjuk miljö med både mögel och organisk massa i grunden som osar upp på barnen helt enkelt, säger hon.

Hur är det med de andra barnen på förskolan?

– Ja, vi har ju startat en mailinglista vi föräldrar och det visar sig då att av de föräldrar som vill lämna namn och nummer och vill visa sig offentligt, så är det 16 barn som är lika allvarligt sjuka som Linnea.

Förskolan har allergisanerats och den allergistädas flera gånger i veckan i väntan på att de nya paviljongerna ska komma på plats, säger Alexandra Anstrell. Enligt henne har experter bedömt att barnen kan gå kvar till dess.

Förskolan har mögelsanerats tidigare, men det var flera år sedan. När det nya möglet uppkom är det ingen som vet.

– Man vet inte om det här har uppkommit senaste året eller om det har varit länge, för enligt deras ronderingar som de gör varje år, så har de inte haft mögel de senaste åren, säger Alexandra Anstrell.

Vad säger du till de föräldrar som säger att deras barn blivit sjuka av miljön på förskolan?

– De föräldrar som inte vill ha sina barn kvar där på grund av det har fått möjlighet att byta, och vill man byta är det bara att höra av sig. Men då kan vi inte garantera en plats i Tungelsta och det är det som många haft synpunkter på. Man tycker att det blir jobbigt att åka någon annanstans i kommunen och det förstår jag. Samtidigt är det de platser vi kan erbjuda i dagsläget.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se