Stockholm

Ambassadpersonal säger upp sig i protest

Tre anställda säger upp sig från Libyens ambassad på Vallhallavägen i Stockholm. En översättare, en sekreterare och en receptionist skriver i ett brev att de "fördömer det folkmord som äger rum i Libyen". Samtidigt uppmanar de andra att också lämna sina uppdrag

Även i andra delar av världen hoppar libyska diplomater av i protest mot våldet i landet. 

I Indien avgick Libyens ambassadör i protest på måndagen, liksom andresekreteraren på ambassaden i Kina.

– Vi är skyldiga de demonstranter som gick ut i Libyen den här lilla gesten härifrån. Vi sitter här trygga och säkra - men de offrade allt, säger Sayed Jalabi, fram till på måndagen tolk och översättare på ambassaden i Stockholm.

Enligt Jalabi är ingen av de tre i Stockholm libyer. Men han säger att de har följt det ökade våldet de senaste dagarna.

– Jag trodde det var omöjligt 2011, men jag hade fel. Vi fann det helt enkelt nödvändigt att säga upp oss från ambassaden. Den står ju i slutänden ändå för den libyska staten och Muammar Gaddafi och hans söner, säger Jalabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista