Östersjöfisk även fortsättningsvis i fiskdisken? Foto:Paul Sakuma/Scanpix

Landshövding vill få undantag för Östersjöfisk

Länsstyrelsen i Stockholm vill att det fortfarande ska gå att sälja strömming och lax som fångats i Östersjön, trots EU:s förbud mot att sälja livsmedel med vissa halter av dioxin.

Enligt landshövding Per Unckel skulle ett förbud slå hårt mot fiskenäringen i Stockholms skärgård och har därför skrivit till landsbygdsminister Eskil Erlandsson och begärt en förlängning av undantaget från EU-regeln.

Sverige och Finland har sedan flera år haft undantag från förbudet med motiveringen att statliga kostråd och rekommendationer gör att människor inte äter så mycket av Östersjöfångad fisk att det skulle innebära ett hot mot folkhälsan.

- Strömming är ryggraden i det småskaliga fisket längs ostkusten. Även om strömmingen i ett nationellt perspektiv inte omsätter stora pengar är den ändå väldigt viktig för den lokala och regionala fiskerinäringen, säger Per Unckel.

Länsstyrelsen har därför skrivit ett brev till landsbygdsminister Eskil Erlandsson med en uppmaning att söka fortsättning på undantaget från förbudet mot försäljning av Östersjöfångad strömming, lax och öring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".