Stockholm

Slussens framtid åter i fokus

1:46 min

Idag drar Stockholms stad igång ett försök att skaka liv i processen kring Slussens framtid. Temadagar ska hållas i omgångar under våren och först ut är temat trafik.

– Det behövs ju för det är väldigt nedgånget, men man ska göra det varsamt och bygga vidare på de kvalitéter som finns, tycker Ann-Marie Brenkert.

– Det är ingenting som påverkar mig, men det är lite sunkigt, säger Josefin Andersson.

Ända sedan våren 2009 då det senaste förslaget för hur ett nytt Slussen skulle kunna se ut presenterades har protestvindarna blåst ihållande, och emellanåt nått stormstyrka.

Frågan om vad som ska hända med Slussen har varit ett hett debattämne ända sedan slutet av sextiotalet.

I det nuvarande förslaget är det framförallt planerna på en åttafilig bro för biltrafiken mellan Stadsgården och Skeppsbron som rört upp många känslor, för att inte tala om de stora glasbyggnader som skulle förstöra utsikten från Södermalmssidan.

Över 1 200 klagomål från allmänheten in då förslaget ställdes ut förra vintern. Därför omarbetas förslaget just nu, och det ska presenteras senare i vår.

Den kanske knepigaste frågan av alla handlar om finansieringen av hela ombyggnationen. Nästan en miljard är tänkt att komma från försäljning av butiksyta runt Södermalmstorg, men det verkar många stockholmare vara skeptiska till. Många är trots allt överrens om att något måste göras.

– Det håller ju på att rasa ihop så det är helt nödvändigt, säger Claes Thorén.

– Jag tycker att folk ska gå genom de här gångarna klockan tio på kvällen, då kommer de också vilja ha det ombyggt och lite öppet. Däremot är jag mycket emot att man förstör utsikten, säger Gun Willmert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista