Facklig oro på Stadsteatern i Stockholm.
Stockholms stadsteater

Långvarig konflikt bakom fackstyrelses avhopp

Fackstyrelsen på Stadsteatern avgår
1:39 min

Hela den lokala fackstyrelsen på Stadsteatern i Stockholm lämnar idag sina uppdrag i protest. Den avhoppade styrelsen menar att det är omöjligt att arbeta fackligt på teatern. Teaterchef Benny Fredriksson är självkritisk.

– Det som inte fungerar det är ju det här med lokal samverkan som är en förutsättning för det fackliga arbetet, egentligen. Det här har pågått under flera års tid och nu känner man att man inte har någon lust längre, man orkar inte längre, det är för stort motstånd hos arbetsgivarparten helt enkelt, säger Lars Åström, förhandlingschef på Teaterförbundet.

Stockholms stadsteater är norra Europas största teater med cirka en halv miljon besökare varje år. Teatern producerar mellan 25 och 30 pjäser om året.

Facket säger att man på senare år haft svårt att föra en dialog om viktiga fackliga frågor med arbetsgivaren. Bland annat vill man lösa, som facket beskriver det , problemet med den höga arbetstakten som sliter ut personalen samt frågan om extra anställda som facket tycker är alldeles för många. Men när facket vill ha en diskussion med arbetsgivaren så får de inget gehör, säger Lars Åström.

– Det är lite förvånande därför att det här ofta fungerar väldigt bra på andra teatrar. Men det är väl en kultur som etablerats i det här huset utifrån att man har så höga ambitioner och så hög produktionstakt så att man spelar genom taket, så att säga.

Benny Fredriksson, vd på Stadsteatern i Stockholm säger de haft svårt att komma överens med facket i en del frågor och hoppas på att facket avgång kan innebära en nystart i förhandlingarna. Men samtidigt är han självkritisk.

– Skälet har varit att vi i en del frågor stått långt ifrån varandra, men jag har hela tiden sagt att de här frågorna måste man kunna lösa. Vi måste idag från teaterledningen idka självkritik där vi ser hur ska vi hitta en förhandlingsbar situation som gör att vi kan närma oss varandra och lösa de hjärtefrågor som finns både hos teaterledningen och hos det lokala facket.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".