Planerade attentat mot Jyllands-posten.
Stockholm/Danmark

Terrormisstänkta omhäktas

De tre män från länet som greps i Danmark misstänkta för att ha förberett terrordåd mot Jyllands-Posten har omhäktats ytterligare fyra veckor. Hittills har ingen av de tre medgivit någonting, eller så vitt känt sagt något alls under förhör.

– Min klient säger att han är oskyldig, men utöver det har han inte velat uttala sig i polisförhör, sa en av männens försvarare Charlotte Möller Larsen till TT i samband med den omhäktningsförhandling som hölls i slutet av januari.

Mannen är tunisisk medborgare boende i Stockholmsområdet. Hans två medmisstänkta 30 år gamla och kommer också från länet.

I Stockholm sitter en fjärde misstänkt, en 37-åring häktad. Han kommer troligtvis att lämnas ut till Danmark inom kort.

De tre som greps i Danmark den 29 december planerade enligt danska säkerhetspolisen PET att tränga sig in på Jyllands-Postens redaktion och "döda så många som möjligt av dem som fanns där".

I samband med gripandet beslagtogs vapen och skarp ammunition. Två av dem gick under torsdagen frivilligt med på fortsatt häktning, medan den tredje bestred åklagarens häktningsbegäran. Men detta tog Glostrups byret ingen hänsyn till, utan även han ska sitta fortsatt häktad i ytterligare fyra veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".