WikiLeaksgrunaren Julian Assange och advokat Mark Stephens. Foto: Matt Dunham /Scanpix.

Assange överklagar utlämning

En domstol i London har beslutat att Wikileaks grundare Julian Assange ska överlämnas till Sverige - men Assange kommer att överklaga, uppger hans advokat. Assange misstänks för bland annat våldtäkt och sexuellt ofredande i Stockholm och Enköping.

När domaren Howard Riddle meddelade sitt beslut efter att i drygt en halvtimme ha läst upp sina domskäl så var Julian Assange själv ganska uttryckslös där han satt längst ner i rättssalen bakom en glasvägg.

Hans försvarsadvokater har under förhandlingarna använt de mest skiftande argument för varför Assange inte ska utlämnas. De har till exempel menat att den svenska åklagaren Marianne Ny inte haft rätt att utfärda den arresteringsorder som är en förutsättning för utlämningen. Den invändningen avfärdade domaren.

Ett annat argument har varit att eftersom Assange inte är åtalad i Sverige så strider det mot engelsk lag att lämna ut honom. Men Assagne är häktad i sin frånvaro i Sverige på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och att då vilja ha honom utlämnad för förhör innan åtal väcks följer den svenska rättsordningen enligt domaren.

Han avfärdade också advokaternas påståenden att brotten som Assange är misstänkt för inte är tillräckligt allvarliga för utlämning - liksom att Sverige inte skulle vara ett rättsäkert land, rapporterar Sveriges Radios korrespondent på plats i domstolen.

Advokat Claes Borgström, som företräder kvinnorna, säger att domstolens beslut var väntat.

– Det var ett väntat beslut eftersom det inte finns någon grund för att vägra utlämning. Det enda hade varit om den engelska domstolen kommit fram till att Assange inte kunde garanteras en fair trial i Sverige och det är ju uteslutet, säger han till TT.

Men Assange kommer att överklaga, uppger hans svenska advokat.

– Det engelska försvarsteamet kommer att överklaga beslutet om överlämning. Assange vill inte till Sverige för han tror inte på en rättssäker prövning här, säger Björn Hurtig till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".