Hyresgäster kan få snåla med sitt vatten.
Stockholm

Separat vattennota ratas

"De boende ska inte tvingas ta ansvar"
1:32 min

Hyresgästföreningen i Stockholm är kritisk mot att låta varje enskild hyresgäst betala separat för sin vattenförbrukning. Hyresnämnden har gett klartecken för en sån förändring hos det privata bolaget Wallenstam i Husby i nordvästra Stockholm.

– Införs ett sånt system kan det leda till försämringar för många boende. De kommer bara få betala och att få snåla med sitt vatten, säger Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen.

Fastighetsägaren däremot kan bestämma och få ner sina kostnader genom stora egna investeringar, alltså såna insatser som hyresgästerna inte kan göra i sina enskilda lägenheter. Jag tycker inte att att det är riktigt att det ska skjutas över på hyresgästerna, säger Susann Wikström.

När nya hus byggs är miljövänlig teknik och separat vattenmätning inget ovanligt idag. Men i hus som har några år på nacken är det annorlunda. Hyresnämndens dom nyligen gör det för första gången möjligt för värden att ändra på redan ingångna hyresavtal, att sänka hyran och ta betalt för vattenförbrukningen för sig.

Men Hyresgästföreningen är kritisk på framförallt en punkt.

– Det är inte hyresgästerna som i praktiken ska få ansvaret för miljön. Fastighetsägarens intresse att investera till exempel i snålspolande munstycken och annat som minskar vattenförbrukningen blir naturligtvis lägre om det är hyresgästerna som betalar notan menar Hyresgästföreningens jurist Susann Wikström.

Det tillbakavisas bestämt av Elisabeth Vansvik, kommunikationschef på fastighetsbolaget Wallenstam.

– I vårt fall stämmer ju inte det. Vi har ju ett intresse av att fastigheten och lägenheterna ska vara attraktiva långsiktigt, och då har vi också ett intresse av att inte förbruka mer vatten än nödvändigt, säger hon.

– I all vär nyproduktion har vi ju separerad vattendebitering som standard, och på det här sättet ser vi en möjlighet att göra också befintliga fastigheter mer miljövänliga säger Elisabeth Vansvik till Radio Stockholm.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".