Under sportlovsveckan är trafiken mer intensiv än vanligt. Foto: Johan Nilsson /Scanpix.
Länet

Intensiv vecka i stockholmstrafiken

"Håll avståndet och planera resan"
1:28 min

På måndag börjar sportlovet i Stockholms län och många kommer att ge sig ut på vägarna. En ny undersökning visar att tre av tio bilförare ofta blir trötta när de kör långt, vilket kraftigt ökar risken för olyckor.

Niklas har sina knep att hålla sig vaken.

– Det är framförallt att ha med sig proviant så man inte behöver somna vid ratten. Det viktigaste då är att man är flera personer som kan dela på körningen. Att köra ensam längre sträckor försöker jag undvika, säger han.

Enligt Trafikverket står trötthet bakom ratten för 15-30 procent av alla trafikolyckor. Under sportlovets resdagar är det många som kör långt och trafiken är mer intensiv än vanligt.

När det kommer till olika knep för att hålla sig alert och inte somna handlar de oftast om när man väl sitter där i bilen och redan är trött.

Göran Bolinder, chef för Trafikpolisen i Stockholms län, tycker inte att det ska behöva gå så långt.

– För att inte hamna i situationen då man åker med fönstren nere och hinkar i sig kaffe för att hålla sig vaken, det är att starta i god tid och planera den färd man ska göra, säger han och fortsätter:

– Och visar det sig i väderleksrapporten att det ska bli snöstorm, som det har varit några gånger nu i vinter, så fundera över om du ska göra resan.

Annars har Göran Bolinder två råd:

– Håll avståndet till framförvarande bil och planera färden i god tid, så får du ett trevlig sportlov.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".