1 av 3
Mordplaten på Sveavägen i Stockholm 25 år efter mordet. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix.
2 av 3
Veronica Palm besöker graven vid Adolf Fredriks kyrka. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix.
3 av 3
Statsminister Olof Palme 1985.
Mordet på Olof Palme

Många vill hedra minnet av Palme

"Jag såg inga avspärrningar"
2:26 min

Många människor har idag samlats vid Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm där Olof Palme är begravd. Idag är det 25 år sedan han sköts till döds på Sveavägen.

När kyrkans klockor klämtade för tolvslaget kom Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin och la ner en stor krans med rosor. Ett stort medieuppbåd hade samlats vid gravplatsen inför besöket.

-- Det känns väldigt, väldigt sorgligt, men man känner sig också stark. Det är sorgligt för att man tänker på hur mycket Palme hade kvar, hur mycket han hade kunnat vara med och göra, säger hon till TT.

Vid platsen där Olof Palme mördades för 25 år sedan, i hörnet av Sveavägen och Olof Palmes gata i centrala Stockholm, ligger ett fång röda rosor vid den minnesplakett som är inlagd i trottoaren. Intill brinner också minnesljus och enstaka personer stannar till för att tända ljus och stå en stund vid platsen.

Också framför Olof Palmes gravsten vid Adolf Fredriks kyrka ligger ett fång röda rosor intill minnesljus. Bakom gravstenen står en hedersvakt med Sveriges, Socialdemokraternas och FN:s flaggor.

Då och då går människor förbi, lägger ner blommor och tänder ljus. De äldre besökarna tar av kepsar och mössor inför gravstenen och bugar i respekt.

Många minns händelserna för 25 år sedan. Bland andra Gun Grönman, 79 år från Stockholm.

– Jag tillhörde inte det partiet. Men trots det måste jag säga att jag tycker att han var väldigt skicklig som politiker, och särskilt nu i efterhand inser man ännu mer hur skicklig han var. Han kunde få folk att lyssna, och säga det han menade och stå för det han sade. Han var uppriktig - mer än vad många politiker är i dag.

Gunnar Landborn, 62 år från Stockholm säger:

– Jag minns honom som oerhört engagerad, skicklig, påläst och snabb. Han fick säkert också många både vänner och fiender på det. Jag har ett positivt minne av honom – en oerhört skicklig politiker. Jag tror inte alla förstår hur stor han var utomlands.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".