En läkare undersöker benet på en äldre kvinna på Sabbatsbergs sjukhus. Arkivfoto: Jurek Holzer /Scanpix.
Länet

Fler missnöjda med vården

Antalet ärenden om sexuell beröring ökar
1:39 min

Alltfler klagar på den behandling de får på länets sjukhus och vårdcentraler. Anmälningarna till patientskadenämnden vad gäller behandlingen inom akut- och psykiatrivården ökade särskilt under förra året.

– Det blir ganska stora ringar ibland av ett enskilt ärende. Var femte ärende resulterar i förbättringsåtgärder i vården, säger Lena Appelgren, ordförande i patientnämnden i Stockholms läns landsting.

Att anmäla kan göra skillnad, menar hon.

– Ett exempel är den kvinna som klagade på sin p-stav, att det inte hade fungerat. Då lades rutinerna om på den mottagning hon gått, och läkemedelsverket tittade över sina rutiner och läkemedelsbolaget får göra om produkten.

Till Patientnämnden kan patienter och anhöriga vända sig till när de har synpunkter på vården – allt från tillgänglighet och bemötande till behandling.

Under förra året minskade antalet anmälningar jämfört med året innan. Men antalet klagomål på behandlingen, som felaktiga diagnoser och medicineringar, ökade med 14 procent – framförallt för akutsjukhus och psykiatrisk vård.

– När det gäller psykiatrin så finns det ju en väldigt stor bredd på klagomålen. En stor del är att man ställer frågetecken till både läkemedelsbehandling och den behandling man får – att man vill ha en annan, och ställer frågor om varför man inte får den behandling man önskar, säger Lena Appelgren.

Ytterligare en anmärkningsvärd ökning är att ärenden rörande sexuella övergrepp och trakasserier ökade. I flera fall har kvinnor utsatts för sexuell beröring i samband med undersökningar.

– Vi kan ju inte säga utifrån de 27 ärenden vi har fått in, om det är en tillfällighet eller en trend, men det är något man inom vården ska ta på allra största allvar. Att man ser att det finns sådana tendenser, säger Lena Appelgren.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".