Kommun hotar att stoppa samarbetet med föreningar som missköter sig. Arkivfoto: Scanpix.
Södertälje

Krafttag mot oseriös spritservering

Tillståndsbråket i Södertälje växer
2:05 min

Föreningar i Södertälje som inte sköter sina alkoholtillstånd kan mista sina bidrag från kommunen. Politiker och polisen samarbetar nu för att granska hur bland andra Assyriska och Syrianska sköter sina alkoholtillstånd.

– Det här är en tydlig markering att vi vill faktiskt samarbeta med seriösa föreningar som följer lagar och regler, säger kommunalrådet Ewa Lofvar Konradsson (MP).

I en debattartikel i Länstidninngen idag skriver Södertäljes politiska majoritet att om inte föreningarna bättre uppfyller regler och lagar runt sprittillstånden kan samarbetet med kommunen försvinna – en artikel med tydlig adress till fotbollsföreningarna Assyriska och Syrianska.

Men det är väl bara att säga nej och inte ge sprittillstånd?

– Självklart är det ju så att om man ser att det inte sköts så kan man säga nej, men man kan också säga att man måste skärpa upp sig. I det här fallet har vi gett 30 dagar till föreningarna på sig att redovisa hur de ska åtgärda de brister som framkommit. Vi måste ju kunna ge restuaranger och föreningar en andra chans, säger Ewa Lofvar Konradsson (MP).

Det är ingen nyhet att föreningar och restauranger inte sköter sina alkoholtillstånd. Trots det har politikerna i Södertälje upprepade gånger gått emot tjänstemännens förslag om att dra in eller inte ge alkoholtillstånd till de som inte uppfyller kraven.

I julas kulminerade schismen då socialnämndens socialdemokratiske ordförande på eget bevåg, gav föreningarna tillstånd att servera sprit på sina julfester. Tidigare hade kontroller visat att de serverat svartsprit och snarare hållit öppet hus än en fest för ett slutet sällskap.

Beslutet är nu polisanmält och utredningen leds av en åklagare vid riksenheten mot korruption.

Mats Siljebrand, gruppledare för folkpartiet i Södertälje säger att lagstiftningen är tydlig och inte ger utrymme för tolkningar.

– Därför borde, i de allra flesta fall, de rekommendationer och förslag till beslut som tjänstemännen leverar också följas av politikerna i utskotten. Så har ju uppenbarligen inte skett och det tycker jag är mycket märkligt. Det måste ju vara andra saker som ligger bakom utskottets annorlunda ställningstagande, säger Mats Siljebrand (FP).

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".