Många väljer ett högskoleförberedande program som förstahandsval. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Yrkesförberedande program lockar färre

Tre av fyra söker högskoleförberedande program
1:55 min

De flesta av de som söker till gymnasiet i länet i höst, har valt ett högskoleförberedande program i första hand.

Sammanlagt har 25 870 ansökningar kommit in och 75,5 procent av de sökande har ett högskoleförberedande program som sitt förstahandsval.

En av dem är Hanna Thörnqvist. Hon har valt det samhällsvetenskapliga programmet:

--Om man väljer att gå ett yrkesförberedande program och sedan ångrar sig, så känns det som att det kan bli väldigt svårt.

– Jag vet inte hur det var innan, men jag tycker att fler program borde vara högskoleförberedande.

I Stockholms län förra året, valde 67 procent ett av de teoretiska programmen som förstahandsval, medan endast 33 procent valde ett praktiskt inriktat program.

Nytt för i höst är att gymnasieskolan delas upp i två delar, en del med högskoleförberedande program och en del med yrkesinriktade program.

Procenten för de teoretiska programmen har stigit till 75,5 procent, medan intresset för de praktiska programmen har minskat till 24,5 procent.

Marie Louise Hammer Åberg är gymnasiechef i Stockholm stad och hon har svårt att se något samband mellan den nya utformningen och elevernas förstahandsval.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser av det. Du får en grundläggande behörighet till högskola på yrkesprogrammen, och det blir även yrkeshögskola, så det är svårt och det kan jag inte dra någon slutsats av nu.

Vad kan du säga om att det är så få som har sökt yrkesprogrammen, att det är så låg procent på det?

– Det här är ett första sök och det går inte riktigt att dra några slutsatser om hur det kommer att se ut i slutänden, men i Stockholm har vi alltid lågt på yrkesprogrammen, säger Marie Louise Hammer Åberg.

Den nya utformningen är omdiskuterad och en av dom som är positivt inställd till den är Jonathan Eriksson, 15 år:

--Jag tycker faktiskt att det är väldigt bra, för då kan vissa som är lite skoltrötta hoppa direkt till yrket och det är bra tycker jag.

Elin Igelström
stockholmsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".