Ambulans vid ambulansintaget vid Huddinge sjukhus. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Länet

Räddningstjänsten kritiserar SOS-alarm

Räddningstjänsten vill att Socialstyrelsen ska ompröva SOS Alarms stränga sekretesskrav. Det var i somras som SOS Alarm valde att strypa räddningstjänstens insyn i pågående larm med hänsyn till patientdatalagen.

Det är många delar som ska samarbeta när någon larmar 112 – SOS Alarm. Larmcentralen tar emot samtalen, sedan arbetar två räddningscentraler med att skicka larmet vidare ut till länets räddningstjänster.

Tidigare använde räddningscentralerna och SOS Alarm samma dataprogram, vilket gjorde att alla fick ta del av den senaste informationen.

Men i somras valde SOS Alarm att ta bort räddningscentralernas möjlighet till insyn, anledningen var en intern utredning som visat på tveksamheter när det gällde patientsekretessen. Personalen på räddningscentralerna kunde tillexempel ta del av patienternas personummer.

Men sedan behörigheten försvann har flera mer eller mindre allvarliga incidenter inträffat. Det här oroar länets räddningstjänster, som vill att Socialstyrelsen tittar på beslutet.

Till exempel har sena uppdateringar av ärendet gjort att ambulanser skickats till fel adress. I ett fall fick en patient med hjärtstopp sin hjälp fördröjd med 15 minuter.

Dessutom har larmoperatörerna fått ännu ett arbetsmoment i ett redan stressigt läge, eftersom de måste ringa till SOS Alarms operatörer för att var säkra på att de fått korrekt information.

Räddningstjänsten avslutar sitt brev till socialstyrelsen med att ifrågasätta användningen av patientsekretessen, som de anser ska skydda den drabbade och inte minska möjligheten till hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".