Kistan förvarades i kylrummet i väntan på kremering. Arkivfoto: Bullit Marquez /Scanpix.
Stockholm

Kista med död man kan ha förväxlats

"Det här vill man absolut inte vara med om"
1:23 min

Händelsen med en kista med en död mans kropp som försvann från Råcksta krematorium har skakat Stockholms kyrkogårdsförvaltning. Det är fortfarande oklart hur kistan kunde försvinna.

– Det här är en händelse som man absolut inte vill vara med om. Den här verksamheten har fungerat prickfritt i 30 år, så det här skakar om hela verksamheten, säger förvaltningschef Mats Larsson.

Det var i slutet på förra veckan som personalen på Råcksta krematorium upptäckte att kistan med den döde mannens kropp, inte var på plats. Kroppen skulle kremeras inför begravningen, som fick ställas in.

Omedelbart inleddes en internutredning för att se över om alla rutiner hade följts. Men utredningen gav inga svar, säger Mats Larsson.

– Det har inte skett någon förväxling av någon kista uppe i lokalen i Råcksta krematorium. Det har inte skett någon kremation vid sidan av de system som finns, och vi har tittat på filmerna från övervakningskamerorna som visar vad som hände efter kontorstid. Vi har inte hittat något avvikande, så vi är frågande till vad som har hänt.

Nu har Stockholms kyrkogårdsförvaltning polisanmält sig själva för händelsen. Förvaltningschefen Mats Larsson tror inte att det rör sig om en stöld, utan att det kan ha skett misstag innan kistan kom till krematoriet.

– Det är en hypotes att det har skett en transport av fel kista till någon kyrka, lokal, eller annat kylrum i länet. Därför hoppas vi att den saknade kistan står någon annanstans, säger Mats Larsson.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".