Måndag klockan tre uppmanas allmänheten höra upp Foto: Maja Suslin/Scanpix

"Viktigt meddelande" testas

Signaler testas
1:16 min

Brandförsvaret uppmanar allmänheten att lyssna extra noga efter varningssirenen "viktigt meddelande till allmänheten" på måndag. Förra månaden provsignalen sändes, så fungerade inte högtalarna överallt.

Signalen "Viktigt meddelande till allmänheten" testas varje helgfri måndag klockan tre i mars, juni, september och december. Sirenen kan användas av polis, räddningstjänst och myndigheter vid allmänfarliga olyckor, som till exempel kemikalieutsläpp.

Men om du befann dig i Nynäshamn förra gången sirenerna skulle testas, hördes ingenting.

- Det var allmänheten i Nynäshamn som ringde oss och sa att: "Vi hör ingenting" under provet då. Och när vi började forska i det så visade det sig att det var ett fel i styrsystemet som gjorde att alla de sirener som ska lösa ut i Nynäshamn var tysta, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvar.

Och för att undvika att något liknande händer igen vill brandförsvaret nu ha hjälp av allmänheten i Stockholms län.

- De som är vana att höra en siren där den då inte låter, vill vi gärna att de hör av sig till oss och berättar det, säger han.

Varningssignalen ska höras i alla tätbebyggda områden i Stockholms län och den som inte hör den uppmanas höra av sig till räddningstjänsten.

Hör du "Viktigt meddelande"-signalen ska du ta den på allvar, säger Lars-Göran Uddholm. Och påminner om att när signalen hörs ska man gå inomhus och lyssna på radion.

- Signalen är till för att varna och när den låter, och det inte är provningstillfälle, då är det fara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".