"Mikael" utpressades av av Södertäljenätverket. Arkivfoto: Janerik Henriksson /Scanpix.
Södertälje

Lugnare i Södertälje efter polisinsats

"De sa du ska bara betala pengar"
2:15 min

Polisens satsning mot organiserad brottslighet i Södertälje har gett effekt, det vittnar både polis och personer som utsatts för brott om. Polis och myndigheter genomför just nu den största insatsen hittills mot organiserad brottslighet i Södertälje.

Ett resultat av satsningen är att tolv personer ur det kriminella gänget Södertäljenätverket just nu sitter häktade misstänkta för inblandning i dubbelmordet på två bröder förra sommaren.

Mikael, som egentligen heter något annat, är en av de som tidigare utsatts för utpressning av Södertäljenätverket.

– De sa du ska bara betala pengar, för du har gjort fel, du måste betala pengar, berättar han för Radio Stockholm.

Vad sa du då?

– Jag sa jag har inte pengar och jag fick stryk istället.

Mikael hade otur. Han har inte gjort något brottsligt, men Södertäljenätverket ansåg sig ha en hållhake på honom. Nätverket krävde honom på 300 000 kronor i, som de sa, "böter".

Liksom i många andra fall i Södertälje hotade gänget både honom och familjen och vid ett flertal tillfällen misshandlade de honom. Men Mikael vägrade att betala och valde i stället att gå till polisen.

– Om man betalar en gång kommer man inte undan, de kommer tillbaka hela tiden och kräver mer, som de gjort med andra, säger han.

Sedan början av november förra året och framåt har tolv personer knutna till det kriminella gänget Södertäljenätverket i olika omgångar häktats, misstänkta för dubbelmordet på två bröder på klubb Oasen i somras.

Att de tolv är borta från gatorna har märkts i Södertälje, säger Gunnar Appelgren, chef för roteln mot organiserad brottslighet.

– Det har blivit lugnare i mera stöksituationer runt företagarna i Ronna centrum, utpressningsdelarna, beskyddardelarna. När det inte finns någon där ute som kan genomföra de här beskyddarinsatserna, utpressningsinsatserna, så borde det rimligen bli lugnare för företagarna som råkat ut för det här och även andra som råkar ut för det här, säger han.

Också företagare och boende i Södertälje vittnar om att det blivit lugnare när Radio Stockholm besöker Södertälje. Mmen få vill säga något på band. Mikael är en av få som vill prata och berättar att han den senaste tiden sluppit besök från gänget.

– Det händer ingenting i Södertälje just nu, det är jättelungt. För det var de som förstörde för allihop, de som pressade, de som hotade folk, säger han.

På olika nätforum och i kommentarsfält i lokala tidningar i Södertälje uttrycker också flera sin glädje över att de misstänkta sitter häktade.

Mikael säger att fler skulle vilja gå till polisen, men alla väntar på att någon annan ska göra det först.

– Flera känner som jag, men de väntar bara på att andra ska prata.

Så alla väntar på någon annan?

– Ja, men jag tror att alla kommer berätta... till slut, säger Mikael.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".