Elevantalet minskar på Skärholmens gymnasium

Allt färre elever väljer att gå på Skärholmens gymnasium i södra Stockholm. Det låga söktrycket gör att skolan nu tvingas lägga ner tre av sina fem program.

För gymnasiets rektor Lennart Kågestam är beskedet tråkigt men inte helt oväntat:

-Vi har just tittat på intagningssiffrorna under våren och vi hade hoppats att de skulle öka. Det är klart att det är tråkigt med sådana här beslut, men jag är inte jätteförvånad.

Just nu ekar korridorna tomma i Skärholmens gymnasium i södra Stockholm. Och när terminen börjar i höst kommer det också att finnas färre elever här än vanligt.

På grund av det låga söktrycket på skolan kommer tre program med sammanlagt nio olika inriktningar att ställas in i höst. Det innebär färre nykomlingar vid skolstarten. Förra året började 280 nya elever på skolan i Skärholmens centrum - i år landar siffran på knappt hundra.

Så här förklarar rektor Lennart Kågestam det låga söktrycket:

-Man är mycket intresserad av att hitta utbildningar centralt, och det lider ju vi av. De program som inte startar här, är sådana som det finns ett stort utbud av runt om i stan. 

Nu har arbetet börjat med att omorganisera skolan. Än är det inte klart hur många lärare som får sluta, men enligt Lennart Kågestam kommer de att få anställning på andra skolor i Stockholms kommun.

Samtidigt har också en grupp på skolan börjat ta fram idéer för hur gymnasiet i Skärholmen kan bli mer attraktivt. Det handlar bland annat om att satsa på utbildningar som inte finns på så många andra skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista