Fotbollspelare kommer ut som gay

"Han kan bli förebild för många"
1:20 min

Fotbollsspelaren Anton Hysén från Göteborg, bror till Tobias Hysén och son till Glenn Hysén, har idag offentligt gått ut med att han är gay, vilket mötts av positiva reaktioner på många håll i Stockholms idrottsvärld.

– Det känns faktiskt helt ok som vanligt. Familjen har ju vetat det ett tag och sådana grejer. Många tar det på rätt sätt, sedan får vi se. Det finns säkert negativt också, men det känns gött, säger Anton Hysén.

Det är första gången som ett känt fotbollsnamn går ut på det här sättet och på idrottsföreningen Stockholm Snipers, som främst vänder sig till homo- och bisexuella och transpersoner men även till heterosexuella, tycker man att det är bra att Anton Hysén berättar öppet om att han är gay.

– Jag tycker det är väldigt kul att det äntligen är någon som kommer ut, som spelar fotboll på hög nivå. Det har verkligen varit avsaknad av det. Det är väl fortfarande väldigt känsligt. Det är en machosportkultur i största allmänhet, kanske framförallt inom lagsporter, säger Niklas Ek, sektionsledare för fotbollen i Stockholm Snipers.

Och att Anton Hysén går ut öppet med sin sexuella läggning betyder en hel del, menar Niklas Ek.

– Man kan ju hoppas att det kan leda till större acceptans, men största grejen är att det kan vara en förebild för yngre spelare kanske på lägre nivåer som ser att det finns någon på hög nivå som kommit ut. Och se det som en liten förebild kanske, säger Niklas Ek, Stockholm Snipers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".