Assange har anmälts av två kvinnor.
Stockholm

Förhörsledare vän med Assanges anmälare

Polisens förhörsledare i Assangeutredningen har både personliga och politiska kopplingar till en av de två kvinnor som anmält Wikileaksgrundaren för sexuella övergrepp, skriver Expressen.

Kvinnorna lärde känna varandra genom att de båda är engagerade i samma politiska parti och har under tiden efter anmälan skickat personliga hälsningar till varandra på nätet och varit öppna med sin vänskap i sina bloggar.

Enligt Expressen har förhörsledaren, trots att hon deltagit i utredningen, skrivit starkt negativa kommentarer om Julian Assange på sin Facebook-sida. I slutet av februari skrev hon i en statusuppdatering om den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange".

Förhörsledaren hänvisar frågor om hanteringen av ärendet till polisens presstalesperson Ulf Göranzon. Han säger att han inte känner till uppgifterna om de båda kvinnornas vänskap.

– Eftersom jag själv inte tagit del av några uppgifter, annat än via hörsägen, så har jag inte för avsikt att kommentera, säger Ulf Göranzon.

TT

Misstankarna mot Assange

Misstankarna handlar om fyra fall av övergrepp:

Natten den 14 augusti i Stockholm ska Assange ha använt sin kroppsvikt för att hålla "kvinna A" nere för sexuella syften. I ett annat fall ska han mot "kvinna A:s" uttryckliga vilja ha haft sex med henne utan kondom. Ett tredje fall rör sexuellt ofredande mot samma kvinna.

I det fjärde fallet hävdar "Kvinna W" att Assange hade sex med henne utan kondom medan hon sov.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".