Joakim Larsson (M) äldreborgarråd i Stockholm ska nu besluta om att äldre ska få bo ihop. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Stockholm

Pargaranti i äldreomsorgen

Äldre par får bo ihop i Sthlm
1:18 min

Stockholms stad ska införa en särskild parboendegaranti för äldre. Det innebär att äldre par ska få rätt att bo tillsammans även om den ene blir sjuk och behöver äldreomsorg. Det säger äldrenämndens ordförande Joakim Larsson (M).

– Med den här garantin så innebär det att vi signalerar politiskt och vi ger instrumenten för äldreomsorgen att lösa det här, och att man både med befintliga lösningar som redan finns idag men också i framtiden när man bygger nytt och så vidare se till att man hela tiden anpassar det efter den enskildes vilja, det är det som är meningen.

Signalerar politiskt, vad betyder det?

– Ja, det det betyder nu, det är att vi säger att det här ska införas nu. Det finns möjligheter rent fysiskt redan idag på flera ställen att använda de dubbla rum som finns, där man kanske bara behöver ta upp en dörr emellan. Men det kommer att behövas mer sånt, för när det här blir känt, och när flera av våra biståndsbedömare också vet att det här är någonting som ska beviljas, då kommer det att finnas ett större behov och då kommer man också att behöva bygga om på en del ställen.

När kommer de första paren att få förenas?

– I praktiken går det att göra redan nu, det är bara att det finns ingen garanterad rätt till detta men ofta har det gått att lösa. Men det vi gör nu, det är att vi garanterar det här, det ska lösas och vi fattar det beslutet om en vecka.

Wivianne Svedberg
wivianne.svedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".