Granskningen av körskolorna bygger framförallt på tips utifrån. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix

Körskolor fifflar med skatten

Körskola 12 P3 Nyheter
1:08 min

Skatteverket tänker granska hela körskolebranschen, eftersom många körskolor i Stockholm fifflat med skatten, det rapporterar P3 Nyheter.

För några år sen började Skatteverket granska körskolor i Stockholmsområdet och de hittade så pass många fel att de nu tänker utöka granskningen till landets alla regioner.

– Det är en kontantbransch, så då stoppar man pengarna rätt i fickan i stället, säger Viktoria Melander på Skatteverket som lett granskningen i Stockholm.

Hittills har de kollat 32 skolor och höjt skatten för de flesta av dem. 20 körskolor har dessutom blivit åtalade.

– Men vi har fått in ett hundratal tips så vi har mycket att göra, säger Viktoria Melander

Nu ska hon berätta för sina kollegor i resten av landet vad de hittat i Stockholm och hur de gått till väga, så att kollegorna kan göra samma sak i sina egna regioner.

Den största delen av körskolorna som Skatteverket granskar misstänker de redan. Det bygger dels på tips utifrån och dels på ett datorprogram som plockar fram företag som verkar betala för lite skatt.

Viktoria Melander säger att problemet är att de fuskande körskolorna har en fördel som det är nu.

– Vi vill att de seriösa skolorna ska få konkurrera på lika villkor som de oseriösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".