Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mälardalen

Tågförseningar kostar miljontals kronor

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 11.55
Hot mot samhällsutveckling anser forskare
(2:06 min)
En vanlig syn den gångna vintern. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Det kostar samhället miljontals kronor när arbetspendlingen med tåg inte fungerar som den ska i Mälardalen – Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort tillsammans med forskare. Förseningarna är också ett hot mot samhällsutvecklingen.

Kostnaden hamnar mellan 20 och 30 miljoner kronor en vintermånad när arbetspendlingen med tåg inte fungerar som den ska i Mälardalen.

I vinter har det varit tufft för många pendlare.

– Mycket inställda tåg och de som går håller inte tidtabellen, säger en man.

– Den här vintern tycker jag nästan att det har varit värre än förra vintern, mycket inställda tåg, säger en annan.

Sveriges Radio har räknat antal pendlare och hur stora förseningar tågen mot Stockholm har haft från mitten av januari till mitten av februari. Och vi har räknat från Eskilstuna, Uppsala och Västerås.

Exempelvis har i genomsnitt varje tåg från Västerås i pendelrusningen en försening på 15 minuter till Stockholm.

Och denna försening av arbetspendling är ett hot mot samhällsutveckling. Det säger Jonas Eliasson som är professor på Centrum för Transportstudier på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– Det moderna samhället bygger i sin kärna på specialisering av arbetskraft, specialisering av arbetsplatser, specialisering av kompetens.

– Det som är så farligt med transportsystem som inte fungerar, det är att man försämrar just matchningen mellan de här kompetenserna. Och det försämrar i sin tur hela tillväxten, hela produktiviteten i samhället, säger Jonas Eliasson på KTH.

– Ja, absolut. Jag skulle ta ett jobb i Västerås, bara det fanns något, men nu är man lite specialiserad, så det finns bara i Stockholm, säger en resenär.

Och vad säger då infrastrukturministern Catarina Elmsäter Svärd om en pendling som inte fungerar och en samhällsutveckling som stannar av då inte tågen går i tid?

– Ja, det är ju precis så som det är. Och när det gäller enskilda människor och resenärer, om man bortser från kostnaden som också finns, så är det känslan av vanmakt, att inte hinna hem i tid för att hämta barnen på dagis och så, så jag ser precis samma konsekvenser.

Terje Lund, P4 Västmanland
terje.lund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".