Stockholm

Snart kan du testa dina gener på apoteket

1:29 min

Att göra DNA-test på apoteket och få svaret hemskickat kan snart bli verklighet. En apotekskedja ska under en vecka erbjuda sina kunder att till en kostnad utföra ett DNA-test för att se om man är laktosintolerant.

Fredrik Söderberg är VD på apotekskedjan Medstop.

– Det är spännande med DNA-test och det väcker en del frågor. Vi vill se hur det tas emot av våra kunder. DNA-tester är fortfarande kontroversiellt. Men vi jobbar med förebyggande hälsa och därför passar DNA-testet bra in, säger han.

Under en veckas tid kommer kunder kunna göra DNA-testet på ett apotek i Stockholm. Men Fredrik Söderberg utsluter inte att det kan bli en permanent tjänst. Malin Eriksson är positiv till försöket:

– Jag har aldrig sett nåt behov av ett sådant test. Men, med tanke på att man pratar så mycket om laktosintolerans, så varför inte.

Men det finns de som är skeptiska. Eva Jaktlund är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin och har svårt att se nyttan med testet. Detta eftersom det inte är någon sjukdom att vara laktosintolerant. Hon menar att även etiska frågor dyker upp när apotek erbjuder självtester. Hon hänvisar till Läkemedelsverkets hemsida där det ska stå att tester bara ska utföras av dem som har tillgång till sjukvårdsresurser.

– Fast vad är nyttan med det. Det bästa sättet att testa om man är laktosintolerant är att avstå från mjölkprodukter under en till två veckor. Blir man bra då, då är man laktosintolerant.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista