500 nya vårdplatser utlovas

1:37 min

Efter den hårda kritiken mot överbeläggningarna på länets sjukhus, lovar den borgerliga alliansen i landstinget att skapa 500 nya vårdplatser, bland annat genom att flera sjukhus byggs ut.

– Vi ökar visserligen med 40 000 invånare i länet varje år men med bättre diagnostiseringsmetode kortare vårdtider och så vidare, så ska de här 500 platserna räcka. Men när du blir sjuk ska du ha rätt till en säng, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Förutom det nya Karolinska sjukhuset, ska den borgerliga majoriteten i landstinget lägga ungefär 25 miljarder kronor under de närmsta tio åren på att bygga ut och bygga om en rad sjukhus.

Det handlar om fem akutsjukhus, åtta närsjukhus som byggs ut, bland annat med mer specialistvård för äldre. Södersjukhuset ska moderniseras och Södertälje sjukhus ska även i fortsättningen kunna hålla öppet dygnet runt. Två patienthotell byggs; ett vid Södersjukhuset och ett vid nya Karolinska i Solna.

Men enligt oppositionen borde pengarna kommit tidigare då regionen ständigt växer och patienterna blivit fler. Och Ilija Batljan, socialdemokraterna, hade gärna sett fler närsjukhus byggas ut.

– Det är en hel del saker som görs enbart i centrala Stockholm. Det är exempelvis inga satsningar i Södertörn, säger oppositionslandstingsrådet Ilija Batljan (S).

Än är alla siffror ungefärliga, i juni ska det färdiga förslaget presenteras, något som oppositionen är undrande över.

- Ska man sätta igång fler vårdplatser då måste man ju också satsa på att sjukhusen får pengar till driften av de här vårdplatserna. De måste ha råd att bemanna vårdplatserna med personal och kunna hålla igång den verksamheten. Och vi har varken sett investeringsplanen, var ska de hämta pengar från för att utöka platserna, eller sett att man vill utöka med mer pengar till driften, säger Helene Öberg (MP).

Men enligt Torbjörn Rosdahl, (M) ska allt kunna finansieras med skattepengar och inga pengar behöva tas från andra verksamheter.

Ett slutgiltigt förslag ska ligga färdigt i juni tillsammans med landstingets budget för nästa år.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Planerad utbyggnad

Nya Karolinska sjukhuset

- Byggnad och alla inventarier ca 22 miljarder kronor

Tillbyggnad och ombyggnad av sjukhus ca 25 miljarder kronor

Akutsjukhus

- Danderyds sjukhus
- S:t Görans sjukhus
- Södersjukhuset
- Södertälje sjukhus
- Norrtälje sjukhus

Närsjukhus

- Löwenströmska sjukhuset
- Sollentuna sjukhus
- Jakobsbergs sjukhus
- Bromma sjukhus
- Sabbatsbergs sjh
- Rosenlunds sjukhus
- Dalens sjukhus
- Nacka sjukhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.