Stockholm

"Barn ska inte ansvara för barns trafiksäkerhet"

1:34 min

Det är oklart hur arbetet med trafiksäkerhet kommer se ut vid Stockholms skolor, om de så kallade skolpoliserna försvinner. Som vi berättade i morse vill Trafikkontoret överge systemet, där frivilliga elever hjälper andra elever på vägen till och från skolan. Men trafikplaneringschefen Staffan Forsell lovar att det i så fall blir andra lösningar.

– Ibland handlar det om fysiska åtgärder, att man hastighetssäkrar miljön vid skolan, men också att man tittar och identifierar platser längs hela barnens skolväg. Skolpoliserna står ju bara precis invid skolan, säger Staffan Forsell, trafikplaneringschef på Trafikkontoret i Stockholm.

Stockholms 1 100 skolpoliser har satts under lupp. Vid sammanlagt 62 skolor i Stockholm finns sjätteklassare som i speciella orange-vita capar hjälper till så att andra elever säkert ska ta sig över övergångsställena i närheten av skolan.

Meningarna om hur väl det fungerar går isär. Enligt Trafikkontorets mätningar går det inte att med säkerhet mäta att bilarnas hastighet förbi skolor sänks då skolpoliser står på post.

Tveklöst är det dock så att inga olyckor alls har inträffat på skolpolisbevakade övergångsställen i Stockholm under nu nästan 60 års tid. Polisinspektör Karin Ramberg vid Trafikpolisen i Stockholm, med mångårig erfarenhet av skolpoliser är oroad följderna om de försvinner.

Men Staffan Torsell, trafikplanerare vid trafikkontoret i Stockholm, är lika tydlig från sitt håll. 12-13-åringar ska inte ansvara för trafiksäkerheten vid skolor säger han.

– Det är de vuxnas ansvar. Det är inte barnens ansvar. Barn ska inte ta ansvar för andra barns säkerhet i trafiken.

Så kommer skolpoliserna att försvinna?

– Trafikkontoret kommer att föreslå att barn inte ska ansvara för trafiksäkerhet vid skolor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista