Att köpa bostadsrätt kan vara ett riskabelt äventyr

Den som köper lägenhet i en fastighet som nyligen bestått av hyresrätter, riskerar att få stora bekymmer om det visar att det juridiska förfarandet vid ombildningen av bostäderna inte genomförts på ett riktigt sätt.

Just nu utreds minst två ärenden i Stockholmsområden där det finns misstankar om att själva omröstningen, som ligger till grund för ombildningen, genomförts på ett olagligt sätt.

Radio Stockholm har talat med en bostadssökande som skrev på ett kontrakt hos en mäklare men där det senare visade sig att bostadsrättsföreningen saknade lagfart, ett viktigt bevis för vem som äger exempelvis en bostadsfastighet. Ärendet utreds nu av den myndighet som beviljar lagfarter.

Radio Stockholm har de senaste dagarna berättat om en  fastighetsaffär i Hägersten i södra Stockholm där hyresgästföreningen hävdar att tidigare hyresgäster mer eller mindre blivit utjagade från fastigheten och där nya hyresgäster folkbokförts på adressen utan att ha bott där. Detta ska man ha gjort för att få så mycket kontroll som möjligt över fastigheten och få del av eventuellt vinst vid framtida försäljningar, enligt hyresgästföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista