Mäklarsamfundet ser allvarligt på oseriösa bostadsaffärer

Fastighetsmäklare ska inte förmedla några bostadsrätter om det finns juridiska oklarheter kring en fastighetsägare eller en bostadsrättsförening. Det säger Lars Kilander, VD på Mäklarsamfundet till Radio Stockholm.

I morse rapporterade Radio Stockholm om en köpare som skrivit kontrakt för en bostadsrätt i en fastighet där lägenheterna nyligen ombildades från hyresrätter till bostadsrätter. Men trots att hon anlitat en mäklare finns juridiska oklarheter om vem som verkligen äger fastighetens lägenheter.

Hyresgästföreningen hävdar att ombildningen inte gick korrekt till och ärendet utreds nu av en särskild myndighet. Bostadsrättsföreningen har exempelvis ännu inte fått någon lagfart.

Trots att oklarheter råder har alltså en mäklarfirma börjat förmelda lägenheter i fastigheten.

Lars Kilander, VD på Mäklarsamfundet bransch, säger till Radio Stockholm att mäklare är skyldiga att kontrollera att alla uppgifter stämmer vid en bostadsaffär.

- Varje år görs ungefär etthundra tusen bostadsaffärer i landet via fastighetsmäklare. Endast i ett fåtal fall har mäklarnas tillsynsmyndighet fastighetsmäklarnämden behövt ingripa, säger Lars Kilander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".