Studenter besvikna på styret i Stockholm

1:25 min

Stockholmstudenternas centralorganisation, SSCO, är oroliga för att den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus inte kommer att hålla vallöftet att bygga över fyra tusen studentlägenheter. SSCO lyfter fram att 120 utlovade nybyggda lägenheter i Alvik blev 35.

– Ja, det är klart vi blir besvikna eftersom det här var ett av de utpekade projekten som man hade i det så kallade studentpaketet och det är olyckligt eftersom bristen på studentbostäder är så omfattande i Stockholm, säger Oscar Lavelid som är ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation.

Inför valet i höstas lovade moderaterna i Stockholm att till 2014 bygga 4100 studentbostäder. Nu befarar stockholmstudenternas centralorganisation, SSCO, att löftet kommer att brytas. I veckan beslöt majoriteten i stadsbyggnadsnämnden att minska antalet studentbostäder i ett projekt i Alvik.

– Det är viktigt att man tar tillfället i akt när det finns de här projekten som det i Alvik att man faktiskt bygger så många studentbostäder som man kan, säger Oscar Lavelid

Men löftet om 4100 studentbostäder ska hållas, säger Regina Kevius, moderat stadsbyggnadsborgarråd.

– Vi har väldigt många studentprojekt på gång och det är väldigt många som är intresserade av att bygga studentbostäder och vi ska uppfylla vårt vallöfte, säger Regina Kevius.

Men studenterna pekar också på ett projekt i Spånga, där från början 1500 studentlägenheter skulle byggas. Nu ser det ut att inte ens bli tusen lägenheter, då tomten helt enkelt var för liten. Men oavsett hur det går med de planerna, finns det fler projekt, säger Regina Kevius.

– Bland anat har vi nu ett projekt på gärdet, vi har ett projekt på KTH campus och vår ambition är att hålla vallöftet om 4100 lägenheter, säger Regina Kevius.

Reporter Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista