Ishockey

Luleå vann 4-3-dramat mot Dif

1:50 min

4-3 i matchen och 4-3 i matcher. Så slutade kvartsfinaldramat mellan Luleå och Djurgården.
– Det är skönt att det blev som det blev, säger Luleås matchhjälte Robin Jonsson.

Radiosportens Peter Sundkvist valde lagens lirare:
Luleå: Sebastian Enterfeldt
Djurgården: Mark Owuya

Matchen började olyckligt för Luleå och uppsnackade målvakten Anders Nilsson. Djurgårdens unga stjärnskott Daniel Brodin gick köksvägen och satte pucken vid första stolpen. Otursgubben Nilsson var på pucken, och repriserna visar att pucken förmodligen inte hade gått in annars.

Efter målet satte Djurgården Luleå under hård press, men då var det istället Joonas Vikho från Luleå som klev fram och gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen. Han fick pucken av Chris Abbott i en tre mot två situation och satte pucken under Mark Owuyas arm.

Andra periodens  var Luleås från nedsläpp, hemmalaget satte press över hela banan och skapade bra chanser. Men hemmalaget saknade fokus och Owuya växte till en jätte i Djurgårdens mål.

Men i ishockey gäller devisen att mål förtjänar man inte, de gör man. Och det var tillbakatryckta Djurgården som gjorde mål genom Mika Hannula.

Men Luleå var snabba att svara, och än en gång var det Vikho som gjorde målet.

I den tredje perioden var det Djurgården som kom ut starkast, med ett stundtals intensivt spel. Och så gick tempot från högt till avvaktande. Så tystade Djurgårdens Mika Zibanejad hela Norrbotten. Vid en spelvändning slog Marcus Krüger en puck mot en fri sjuttonåring, Zibanejad satte pucken i mål med skridskon.

Domarna skickade frågan till videodomaren som helt riktigt kom fram till att Zibanejad inte sparkade pucken. Kanske var det en bredsida, men det är sparkrörelser som reglerna förbjuder.

– Jag hade ändå en bra känsla och visste att vi skulle kunna komma igen, vi har en stark lagmoral, säger Luleås målvakt Anders Nilsson.

Luleåpubliken var i upprorsstämning och ville ha målet bortdömt. Två minuter senare åkte Djurgårdens Oscar Eklund ut för en hakning.

Och direkt valde Luleåtränaren Jonas Rönnqvist att plocka ut målvakten Anders Nilsson.

Luleå nalglade fast pucken i anfallszon, och efter 18:04 i den tredje perioden kom målet som fick ett rött hav av Luleåsupportrar att ställla sig upp. En kylig passning från Janne Niinima till Simon Hjalmarsson som klippte till från blå.

– Det är otroligt tungt givetvis, hade det varit sex mot fem hade vi klarat av det, men inte sex mot fyra, säger Djurgårdens tränare Tomas Montén.

Fjärde perioden och två trötta lag. Som om pucken var en adrenalinspruta såg lagen ut att få energi genom inehav och tappa all kraft i det defensiva spelet.

– Det är väl som dom andra matcherna, det är otroligt jämna matcher, kanske lite mer nerv. Mer insläppta mål, jag tror att förväntningarna spelade in, säger Tomas Montén.

Lagens målvakte reste sig som giganter, men i den femtonde minuten fick Mark Owuya till slut se sig besegrad, Chris Abbott passade Robin Jonsson som gjorde sitt första mål för säsongen och förmodligen det hitills viktigaste i karriären.

– Jag klipper mest bara till och hoppas på det bästa, säger Robin Jonsson.

Luleå går till semifinal för första gången på tio år. Senast Luleå var i semifinal åkte man ut mot just Djurgården.

– Det var rättvist att matchen gick till förlängning, det har varit sju ruskigt jämna matcher där Djurgården lika gärna kunde ha vunnit. Vi tror att Djurgården kunde ha gått hela vägen om de vunniit och vi tror att vi kan gå hela vägen, säger Luleås tränare Thomas "Bulan" Berglund.

Luleå-Djurgården 4-3 e förl (1-1, 1-1, 1-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (8.14) Daniel Brodin (Andreas Holmqvist) , 1-1 (13.46) Joonas Vihko (Chris Abbott, Topi Jaakola).

Andra perioden: 1-2 (12.07) Mika Hannula (Josef Boumedienne), 2-2 (13.05) Joonas Vihko (Chris Abbott).

Tredje perioden: 2-3 (14.11) Mika Zibanejad (Marcus Krüger, Marcus Nilson), 3-3 (18.05) Simon Hjalmarsson (Janne Niinimaa) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 4-3 (13.45) Robin Jonsson (Chris Abbott, Simon Hjalmarsson).

Skott: 38-27 (11-9, 9-5, 12-8, 6-5).

Utv, Luleå: 1x2. Djurgården: 3x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 6 300.

Luleå vidare med 4-3 i matcher.

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sr.se

Fakta: Då spelas SM-semifinalerna

Tisdag 22 mars, 19:00:
Färjestad-AIK, Skellefteå-Luleå

Torsdag 24 mars, 19:00:
AIK-Färjestad, Luleå-Skellefteå

Lördag 26 mars, 15:00:
Färjestad-AIK, Skellefteå-Luleå

Söndag 27 mars, 16:00:
AIK-Färjestad, Luleå-Skellefteå

Tisdag 29 mars, 19:00:
Ev. Färjestad-AIK, Skellefteå-Luleå

Torsdag 31 mars, 19:00:
Ev. AIK-Färjestad, Luleå-Skellefteå

Lördag 2 april, 15:00:
Ev. Färjestad-AIK, Skellefteå-Luleå

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista