Sverige

Handels toppar ny rankning

Handelshögskolan i Stockholm är landets bästa lärosäte, enligt en ny rankning. Handels är solklar vinnare inom sitt område, det humanistiskt-samhällsvetenskapliga.

Inför det stundande högskolevalet publicerar den fristående akademikergruppen Urank årets rankning av landets största lärosäten.

Listan toppas av Handels, Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Tättrion, som är densamma för fjärde året, följs av KTH, Chalmers och de stora universiteten. I botten på listan finns Högskolan Väst och högskolorna i Kristianstad och på Gotland.

Rankningen är baserad på totalt 27 nyckeltal om studenter, lärare, forskning och internationella utbyten.

Man kan notera att ettan Handelshögskolan i Stockholm tycks ha landets smartaste och flitigaste studenter, samtidigt som lärosätet faller sämst ut vad gäller bred rekrytering – där finns inte många studenter med lågutbildade föräldrar och/eller med invandrarbakgrund.

Att de stora, tunga lärosätena vinner före de små högskolorna är inte så konstigt. De har mer resurser, och många kvalificerade och attraktiva utbildningar till exempelvis läkare, civilingenjör och veterinär.

Att Högskolan på Gotland återigen blir jumbo kan förklaras med den stora andelen distansutbildningar. Samma förklaring gäller för Mittuniversitet, som något oväntat ligger fyra från slutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista