Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande .
Södertälje

Lago lämnar kommunpolitiken

1:13 min

Södertäljes starke man, socialdemokraten Anders Lago slutar som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje i höst. Istället blir han styrelseordförande i HSB.

– Jag älskar Södertälje och det har inte varit ett lätt beslut. Men samtidigt har jag nu fått möjlighet till ett nytt uppdrag och till en ny utmaning att vara ordförande för HSB och det har jag tackat ja till, säger Anders Lago (S), kommunalråd i Södertälje.

Varför är det rätt tid att sluta just nu?

– Det är väl aldrig rätt tid att sluta men jag har hållit på med kommunalpolitik i 25 år och varit kommunstyrelsens ordförande i 12 år och det är klart att någongång måste man sluta, säger Anders Lago.

Anders Lago har länge varit ledande inom kommunpolitiken i Södertälje, sedan 1998 som kommunalråd.

I invandringstäta Södertälje är flyktingpolitiken ett stort ämne och för tre år sedan talade Lago i USA:s kongress om hur mottagandet av irakiska flyktingar har påverkat Södertälje. Under den senaste tidens politiska turbulensen inom socialdemokratin nämndes han som möjlig partiledare.

Han säger att han varje dag trivts på jobbet trots att det är ett utsatt jobb, men säger att det är dags för nya krafter att ta vid.

– Vi har åstadkommit en hel del i Södertälje men det finns nya utmaningar. Det beöhvs också komma in nya personer i politiken, säger Anders Lago.

Vilka är de viktigaste uppgifter för din efterträdare?

– Det tror jag är att fortsätta den diskution som jag har haft om ett bra asyl- och flyktingmottagande att man måste få regeringen att ändra reglerna och systemet för detta. Det handlar mycket om jobben och tillväxten där vi gör mycket i Södertälje men det är viktigt att hålla vid. Vi har fått fart på bostadsbyggandet i kommunen och där behöver vi också fortsätta behålla hög takt. Så det finns många viktiga frågor kvar, säger Anders Lago (S), kommunalråd i Södertälje.

En enig valberedning i HSB: s Riksförbund har idag föreslagit honom som förbundsordförande för HSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista