Fler båtmotorer stjäls i Stockholms skärgård

Stölder fortsätter att vara ett stort problem för många av länets båtägare. Redan förra året stals många utombordsmotorer i länet men i år har antalet stölder fortsatt att öka.

- Jämfört med i fjol har antalet stölder av utombordsmotorer ökat med cirka 125 stycken och det är en ganska stor ökning, säger Jim Näsström, förundersökningsledare vid sjöpolisen, till Radio Stockholm.

Hillills i år har omkring 780 utombordsmotorer stulits från båtägare i länet. Förra året stals omkring 650 utombordsmotorer under motsvarande period.

Båtägare i Nacka lever särskilt farligt. Där är det vanligt med stölder av båtmotorer men nu har antalet stölder ökat även runt färjelägena i Kappellskär och Nynäshamn.

- De utredningar som gjorts har visat att motorerna har varit på väg till eller kommit fram till de baltiska länderna men flera av motorerna stjäls också för att säljas på den svenska marknaden, säger Jim Näsström.

Men försäljningen av stulna båtmotorer går inte längre så bra på den svenska marknaden. Sedan godtroslagen togs bort förra året kan man inte längre behålla en stulen båtmotor som man har köpt, utan den måste lämnas tillbaka till den ursrpungliga ägaren. Dessutom har båtmotorerna skurits loss med skärbrännare och har därför fått brännskador, och de är därmed inte lika lätta att sälja i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista