EU-parlamentariker förhörd

Den polska EU-parlamentarikern Krzysztof Rutkowski var en av dem som fördes till polisen och förhördes efter dramat i Vårberg i går kväll. Han pekas ut som ledare för den privata polska vaktstyrka som var på plats och som misstänks för att olagligen ha gripit tre personer.

Men efter förhör släpptes parlamentarikern eftersom han har immunitet, det säger Krister Sjöblom kriminalchef vid söderortspolisen till Radio Stockholm.

- Han är hörd men inte frihetsberövad

Han var med på platsen, han är också är ledare för Rutkowski Patrol men han är inte gripen, säger Krister Sjöblom.

Tre personer misstänks för utpressning. Den den utpressade mannen anlitade den privata säkerhetsstyrka som enligt Krister Sjöblom bär parlamentarikerns namn, Rutkowski Patrol.

Styrkan grep de tre personerna som misstänks för utpressning. När polis kom till platsen greps för utom de tre utpressarna också

- Vad händer nu med Krzysztof Rutkowski?

- Det händer ingenting med honom, han är hörd i ärendet och polske vicekonsuln var närvarande men i övrigt kommer det inte hända någonting med honom, säger Krister Sjöblom, chef för kriminalpolisen vid Söderortspolsien. 

Krzysztof Rutkowski sitter i EU-parlamentet för partiet Partia Ludowo-Demokratyczna. Han är ledamot i utskottet för utrikesfrågor, mänskliga rättigheter, gemensam säkerhet och försvarspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".