Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

"Bostadsbrist leder till svarta kontrakt"

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 17.35
Meningarna går isär om hur problemet ska lösas
(1:50 min)
Bostadsbristen var aktuell även 2004. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Både ansvarig politiker och Hyresgästföreningen menar att det är bostadsbristen som är huvudorsaken till att den svarta bostadsmarknaden blomstrar i Stockholm.

– Det är förstås en politisk fråga att få igång bostadsbyggandet ordentligt, av både hyresrätter och andra boendeformer, och där behövs det krafttag. För många tiotals år sedan byggde man upp miljonprogrammet för att ta itu med frågan. Det säger Terje Gunnarsson, Hyresgästföreningens ordförande för Region Stockholm.

– Men som det är nu är det en sådan extrem bristvara, hyresrätter. Det gör att det finns en svart marknad. De senaste två dagarna har jag kommit i kontakt med två olika familjer som har blivit erbjudna att köpa lägenheter svart. Vore det inte en sådan bostadsbrist så fanns det inte den här marknaden på det sättet som den gör idag, säger Terje Gunnarsson.

Ansvarige politikern i Stockholm, moderata borgarrådet Joakim Larsson som har ansvar för Stockholm stads bostadsbolag, håller med om att det är bristen på lägenheter som bidrar till att den svarta marknaden hålls igång. Men han tycker att Stockholms politiker tar sitt ansvar och bygger så mycket som de kan.

Han bollar istället vidare ansvaret för problemet till riksnivå, där han tycker att lagstiftarna borde se till att straffen för att att betalt för ett hyreskontrakt blir hårdare.

– Har du fått ett hyreskontrakt i Stockholm så håller du i det med näbbar och klor, och det måste bli kännbart om det är så att man ägnar sig åt svarthandel och annat, och så är det inte fullt ut idag.

Då menar du att man som politiker ska ändra lagstiftningen så att det blir kännbart?

– Man kan tydliggöra för Hyresnämnden att intressera sig för den här frågan, jag tycker till exempel att man borde kunna överklaga det faktum att när det sker ett byte där man misstänker att här borde det kunna ha skett något märkligt, något med svarta pengar, då borde man kunna överklaga, både från fastighetsägarens sida, men kanske också från den enskildes, säger Joakim Larsson.

Och det sker alltså inte idag?

– Nej.

Men Terje gunnarsson på Hyresgästföreningen tror inte att det räcker.

– Jag tror ju inte att man kan lagstifta bort bostadsbristen. Utan bostadsbristen måste man bygga bort. Utan en ökad produktion av bostäder så kommer det här att fortsätta att finnas till, säger Terge Gunnarsson.

Wivianne Svedberg
wivianne.svedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".