Anonyma biljettköp via sms stoppas

För att få köpa sms-biljett på SL måste man i framtiden registrera sitt kontantkort hos mobiloperatören. Syftet är att försvåra penningtvätt, men för vissa resenärer blir det alltså problem.

– Skulle det här bli verklighet, vilket det ser ut att bli, får det till följd att en del av våra resenärer som använder sig av sin kontantkortstelefon för att köpa sms-biljetter, inte kommer att kunna göra det i fortsättningen, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Hur ser ni på det?

– Vi har att följa den lag som Finansinspektionen nu har kommit fram till. Däremot kan man väl säga att. . som jag förstår det är den här lagen tillkommen för att motverka penningtvätt och ekonomisk brottslighet, och det är väl många här som ställer sig lite undrande till hur ett köp av en sms-biljett för 25-30 kronor skulle kunna utgöra motivation för ekonomisk brottslighet, säger Jesper Pettersson.

Det här är resultatet av ett EU-regelverk som innebär att alla företag som erbjuder betaltjänster måste ha tillstånd. Det inkluderar överföring via mobiltelefon.

Och eftersom de nu innefattas av det här regelverket så omfattas de också av penningtvättsregelverket som finns. Och det innebär att man måste veta vem kunden är, att man inte kan vara anonym.

– Sen kan man ju säga att "nej, vi har ju inte sett några problem med penningtvätt", det är ju mer en prinicipiell fråga där man tar sikte på ett nytt – ja ganska nytt – betalsätt, att man försöker jobba med att göra så att de regler man om penningtvätt har kan fungera på det här, säger Jonatan Holst, presschef på Finansinspektionen.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".