Polis på plats vid flerfamiljshuset där mordet skedde. Foto: Fredrik Persson
Stockholm

Åtalas för brutalt mord

1:22 min

En 30-årig man åtalas för mord efter att ha skjutit ihjäl en kompis under en fest på Kungsholmen i Stockholm i början av december i fjol. Polisen kunde gripa honom efter en dramatisk biljakt i Bromma.

30-åringen hade fest med fyra kompisar i sin lägenhet på Kungsholmen när festen urartade. De tittade på våldsamma youtubeklipp och började hålla på med skarpladdade vapen. Tre av männen tyckte det var så obehagligt att de lämnade lägenheten. Kvar blev 30-åringen och den nu döde.

Enligt åklagare Fredrik Karlsson sköt sedan 30-åringen sin kompis till döds med tre skott i huvudet. Efter skotten tog 30-åringen tabletter och mer alkohol och åker till sin pappa i Bromma, där han också avlossar skott. Pappan och broden ringer polisen och när polisen väl är där startar en biljakt som slutar i diket.

30-åringen skjuter mot polisen som skjuter tillbaka och träffar honom i benet. Åklagaren tror att mannen sedan låtsas skjuta mot polisen i syfte att själv bli skjuten och dödad.

Manne har ett sjukligt vapenintresse enligt åklagare, och han åtalas även för att berusad skjutit en man i axeln 2009 samt för att ha avlossat skott ombord på en mindre fritidsbåt i Riddarfjärden 2010.

Åklagare Fredrik Karlsson säger att det finns starka bevis i form av vittnen och teknisk bevisning och tror att mannen kommer att få genomgå en sinnesundersökning.

Rättegången börjar den 20 april i Stockholms tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista