Ska den omtalade operan i Stockholm - egentligen - placeras i Botkyrka? Varför inte tycker lokalpolitiker. Foto: Ronald Zak/Scanpix Sweden
Botkyrka

Nytt operahus i Slagsta?

Förslaget att göra centrumet till opera får gehör
1:16 min

Ska Stockholms nya operahus ligga i Slagsta i Botkyrka? Det tycker i varje fall den arkitektstudent som vann tävlingen om hur det gamla köpcentrumet i Slagsta strand kan användas i framtiden.

- Jag tillhör dem som tycker att Stockholm behöver en ny opera och varför inte lägga den i Botkyrka, säger Socialdemokraternas Peter Nyberg som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka.

Fastigheten vid Slagsta strand står så gott som tom sedan centrumet stängdes för drygt ett år sedan.

Det ligger mittemellan Stockholm och Södertälje cirka femton minuters bilfärd från Stockhholms innerstad. Det handlar om 25 000 kvadratmeter butiksyta i två plan.

Fastighetsägaren Kungsleden AB har utlyst en tävling bland arkiteksstudenter om hur centrumet kan utvecklas.

Vinnande bidrag är att bygga om det till det operahus.

- Det är väldigt kul att Kungsleden har tillåtit sig att använda studenter för att ta fram de här ideérna, det här är ju i grund och botten ett inspel i den diskussion som vi vill föra med Kungsleden om utvecklingen av Slagsta, säger Peter Nyberg.

Köpcentrumet ligger en bit ifrån E4/E20. Närmaste tunnelbanestation är Fittja dit det tar 22 minuter att åka med tunnelbana från Stockholms innerstad och sedan är det tio minuters promenad till huset.

Alltså lite vid sidan av, och frågan är varför besökarna skulle komma till operahuset om de inte ville komma till köpcentrumet som fanns tidigare.

- Jag tror så här, om man kan bygga på allt det positiva som händer i Botkyrka just med koppling till kulturen, och inte minst den unga kulturen, nycirkus med mera, låt oss se det här som ett inspel i en väldigt viktig och intressant diskussion, säger socialdemokraten Peter Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".