Norrtälje

Vargattack i Riala oroar invånare

"Man får ju vara lite vaksam om man har hund"
2:33 min

I Riala går meningarna isär om de vargar som finns i området, efter att en varg i helgen gått till attack mot en hund som var på promenad med sin matte.

Katarina Aggring är lärare på Riala skola och hon tycker att det känns obehagligt efter attacken.

– Att det är otäckt just att släppa ut ganska små barn på raster just där den här skolan ligger, vid vargreviret. Jag funderade lite över riskerna när man släpper ut barn på rast, säger hon till P4 Uppland.

Hur tänker du själv, bor du här i närheten?

– Jag har en hästgård, så jag är orolig över mina små ettåringar, alltså hästar som är ett år, och mina små föl.

Länsstyrelsen hade igår personal på plats i Riala för att reda ut vad som hänt. Det rör sig alltså om två vargar som dykt upp på vägen när en kvinna var ute och gick med en barnvagn och med hunden, som sprang lös och var cirka 80 meter före henne när en varg plötsligt tog tag i den och drog in den i skogen. Den andra vargen närmade sig därefter kvinnan, men när hon började skrika och tjoa försvann också den in i skogen.

Hos invånarna i Riala går meningarna om vargfamiljen som finns i området isär.

– Ja, mig gör det ingenting, de får gärna vara här. Man får ju vara lite vaksam om man har en hund och tänka sig för litegrann, inte ha den lös, säger Göran Livh.

– Ja, det är ju alltid olustigt när husdjur blir drabbade, men å andra sidan, bor man i det här området och har det här, då kanske man ska ha hunden kopplad, säger Gunnel Molin.

Vad tycker du då, ska ni ha varg här?

– Ja, jag är kluven där, säger Gunnel Molin.

Att vargar tar hundar är inte helt ovanligt - varje år tar vargar i Sverige mellan 20 och 30 hundar, säger vargforskaren Olof Lidberg – men oftast rör det sig om jakthundar som är långt ifrån sina ägare när det händer.

– Vargar och hundar är egentligen samma sort, vargar uppfattar hundar som vargar och vargar är extremt revirhävdande och tolererar inga främmande vargar i sitt revir, så de uppfattar hunden som en inkräktare helt enkelt. Risken är naturligtvis extra stor att det händer om man har hunden lös och den springer en liten bit ifrån hundägaren, som jag förstår var fallet den här gången, säger hon.

Hanna Dittrich Söderman på Länsstyrelsen i Stockholm säger att det är för hundarna som vargarna kan utgöra en fara, något som man kan motverka genom att till exempel hålla dem nära sig.

– Du som människa är det bästa skyddet för din hund. Och det visar ju den här kvinnans agerande igår också, att när hon viftar och skriker, då viker vargen.

Ska man vara orolig?

– Det beror på vad du menar. Jag kan känna en viss oro för att det här delar en bygd, det är olyckligt att det blir den utvecklingen, säger hanna Dittrich Söderman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".