Försenat husbygge ger JM miljonböter

Byggföretaget JM följer inte avtalet med Stockholm stad när det gäller byggandet av en fastighet på Lilla Essingen som ska fungera som ett slags bullerskydd för den övriga bebyggelsen i området. Nu rikserar JM att få betala böter på upp till omkring två miljoner kronor.

Än så länge har JM inte krävts på några böter men staden har sagt att det blir en kvarts miljon kronor i vite för varje kvartal som bygget av stommen till fastigheten inte kommit igång. JM räknar med att bygget blir ungefär ett år försenat.

- Det är tråkigt att det har blivit en sådan här försening men det viktigaste är att huset kommer upp eftersom det kommer att vara bullerdämpande för våra hyresgäster, säger Henrik Bromfält, VD för Stockholms kooperativa bostadsförening, SKB som sedan i maj har en ny bostadsfastighet på Lilla Essingen.

JM har i sommar kommit igång med grunden. Fastigheten kommer att ha cirka 140 lägenheter. Priserna på dessa kommer att vara lägre jämfört med övriga lägenheter i området eftersom läget inte kommer att vara lika attraktivt. Förseningen beror också på att bygglovsärendet dragit ut på tiden.

- Det är ett komplicerat byggprojekt eftersom huset måste utformas för att klara trafikbullret på Essingeleden. Dessutom ska en större trafikolycka inte behöva innebära någon risk för de boende i huset, säger Per Wennerström, projektledare vid JM, till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".