Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvärlig sommar väntas på sjukhusen

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 05.00
"Det blir en besvärligare sommar än normalt"
1:41 min
Det kan bli en besvärlig sommar för vårdpersonalen Foto: Bertil Ericson

Det kan bli en mycket ansträngande sommar för de anställda på sjukhusen i Stockholms län. Orsakerna är flera. Landstinget tänker minska på sommarstängda avdelningar och ha fler vårdplatser igång.

– Samtidigt är det svårare är på länge att få tag på semestervikarier, säger Ulla Althin, ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

– Det är framförallt specialistutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker det är brist på, säger Ulla Althin.

Ja, det vankas alltså vad som verkar bli en besvärlig sommar för de sjukhusanställda i Stockholms län. För förutom att det är svårare än på länge att få tag på vikarier, något som kommer slå hårt mot både de landstingsanställda och inhyrda bemanningsföretag, så planerar landstinget att hålla fler vårdplatser öppna i sommar.

Normalt stänger åtskilliga vårdavdelningar på länets sjukhus, tidigare har något av ett riktvärde varit att ha ungefär sjuttio procents vårdkapacitet under sommarsemestrarna. Nu är tanken att uppemot 85 procent av länets vårdplatser ska vara öppna i sommar, säger Vårdförbundet Stockholms ordförande Ulla Althin.

– Då blir det problem med bemanningen. Det gör att man får ta semester väldigt tidigt, det finns exempel på de som måste börja sin semester redan den 6 juni.

– Vad kan det här få för följder på sjukhusen?

– Det blir ju en ansträngd situation för de anställda som är i tjänst, säger Ulla Althin.

– Vi befarar att om någon blir sjuk betyder det att andra tvingas jobba väldigt mycket övertid. På sikt kan det ju innebära risk för patientsäkerheten, säger hon.

Än så länge har länets sjukhus sjukhus legat lågt med olika typer av bonuserbjudanden till de anställda,  att det alltså skulle kunna gå att tjäna pengar på att senarelägga sin semester. Men såna erbjudanden brukar  komma tids nog, sannolikt också i år säger Ulla Althin.

– Många arbetsgivare har ju beställt arbetskraft från bemanningsföretag, men vi vet att bemanningsföretagen kan inte leverera de beställningar de har fått, säger Vårdförbundet Stockholms ordförande Ulla Althin till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".