Gustaf Sjökvist repeterar med Storkyrkans kör inför uruppförandet på långfredagen av Sven-David Sandströms stycke "Ja, han var sargad." Foto: Berit Nygren /SR.
Stockholm

Sandström har skrivit ny musik för hela kyrkoåret

Längre intervju med Sven-David Sandström
9:13 min

Varenda söndag och helgdag i kyrkoåret* har fått ny musik, skriven av tonsättaren Sven-David Sandström. Det är ett tre år långt projekt som avslutas den här påskhelgen i Storkyrkan i Stockholm, då bland annat stycket "Ja, han var sargad" uruppförs, rapporterar Mitt i musiken.

Ja, han var sargad" uruppförs på långfredagen.

- Det här är ju en känd text. Jag ville ha ett väldigt stilla stycke naturligtvis till den här dagen. Inget eruptivt utan alldeles stilla och inåt reflekterande, och jag tog den här texten då som handlar om korsfästelsen och varför, berättar Sven-David Sandström.

Sandström har gjort som Johann Sebastian Bach för nästan 300 år sedan och skrivit ny musik till kyrkoårets samtliga söndagar och helgdagar. Han berättar hur han blev mer intresserad av att göra sakral musik efter sina mässor. Att skriva musik för själva gudstjänsten är det riktigt meningsfulla för honom, säger han.

- Det känns att jag säger någonting och någon lyssnar på vad jag säger, i musik ihop med text.

Det handlar om inte mindre än ett 70-tal stycken som han skrivit under tre år, på uppdrag av Storkyrkan och Hässelby församling i Stockholms stift, och jag undrar i vilken mån det finns teman och annat material som återkommer i olika stycken som exempelvis hos Bach. Sandström svarar att han har lånat, men inte för att spara tid:

- Jag har lånat för att jag vill låna, för att det var det som jag ville ha då, säger han.

Och han lånar från sig själv, fortsätter han.

- Det är ju en själv hela tiden som gör det, men lånandet är inte stort. Det kan jag inte säga, det händer någon gång och då lånar jag just för att jag känner att 'åh, det här är bra här', säger han.

Du är en väldigt produktiv tonsättare helt enkelt?

- Ja, så är det. Gustaf jobbar hela tiden också.

"Gustaf" är Gustaf Sjökvist, domkyrkoorganist och körledare i Storkyrkan som har gjort hela det här projektet möjligt, inte minst ekonomiskt. Vid sidan av honom och Storkyrkans kör har Hässelby motettkör uruppfört stycken av Sandström under ledning av Mona Ehntorp.

- Jag tycker att kyrkan har en skyldighet att uppmärksamma den kultur som finns idag och inte bara söka sig bakåt till gamla mästare - Bach, Händel, Mozart och så vidare, säger Sjökvist.

Sandström, fortsätter han, fullföljer en linje från tonsättaren Sven-Erik Bäck som också skrev för kyrkorummet, och så har det känts bra att kombinera Sandströms motetter med Bachs koraler, säger Sjökvist. Dessutom har Storkyrkan för honom alltid varit ett centrum för svensk kyrkomusik, men att bekosta det här kyrkoårs-projektet sade församlingen direkt nej till och då ordnade Gustaf Sjökvist sponsorer istället.

- Jag tyckte att det skulle vara väldigt stimulerande att få in Sven-David på ett naturligt sätt i kyrkans liv helt enkelt, säger Sjökvist.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

* Kyrkoåret börjar enligt den kristna kalendern med första advent och slutar med domsöndagen. Den består dels av en fast del, som hänger ihop med solkalendern och julfirandet, dels av en rörlig som hänger ihop med månkalendern och påskfirandet, se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".