Sigtuna

Påskskola för bättre betyg

Lättare få hjälp i mindre grupp
1:52 min

Ekillaskolan i Sigtuna kommun erbjuder påsklovsundervisning till ett 20-tal elever som behöver studera extra för att ta igen studier. Påskstudierna är en del i en extra satsning som Sigtuna kommun gör för att förbättra grundskolebetygen i kommunen.

Men kompisarna retar Gabriel Gustafsson, Sthefanni Candela, Denise Lindqvist och Cathy Peralta som sitter bänkade under lovet.

– De skrattar, de tycker det skitkul, säger att det tragiskt att man måste gå på sånt här. De hånar oss, men de tycker ändå att det bra.

Hånar de med kärlek eller är det allvar?

- Med kärlek så klart.

Det är rast. Cathy och de andra påskloveleverna äter ostmackor och dricker juice. Snart börjar den andra undervisningstimmen och två lärare hjälper till. Denise Lindqvist tycker om lovundervisningen.

– Om man är en stor klass och det bara en lärare då får man inte lika mycket hjälp som man får här, för då är man bara några elever och jättemånga lärare, säger Denise Lindqvist.

Under veckan har ett 20-tal nioendeklassare på Ekillaskolan tagit igen missade ämnen. Undervisningen har pågått varje dag från klockan nio till halv tolv. Det är tyst i korridorerna, utanför skiner solen, men de vana eleverna klagar inte alltför mycket över det.

– Jag var på sommarskola i somras, säger Denise och resten fyller i "jag med".

Ni har stämpelkort här.

Ja, precis, säger de och skrattar.

Påsklovskolan och framöver även sommar-, höst- och jullovskola, är en del i den extra satsning som Sigtuna kommun gör för att förbättra grundskolebetygen i kommunen. 20 miljoner kronor satsas i år.

För betygen i Sigtuna Kommun har de senaste åren varit i botten jämfört med andra kommuner i landet, enligt Lärarförbundets ranking.

– Siffrorna är dåliga och det måste vi nu ta tag i och det ska vi göra med kraft tillsammans med barn, föräldrar och personalen inom skolan, säger Lola Svensson, (S), ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".