Lådorna för pappersdeklarationer blir allt färre. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Stockholms län

Färre inlämningslådor för deklarationen

Dyrare med pappersdeklaration
1:23 min

Skatteverket har i år betydligt färre platser där det går att lämna pappersdeklarationen. Anledningen är att allt fler deklarerar elektroniskt och att pappershantering är dyr. I länet har antalet lådor minskat från ett 30-tal till bara fem.

– Skatteverket vill ju att så många som möjligt ska deklarera elektroniskt. Och förra året fick vi ju in nästa 60 procent av alla deklarationer elektroniskt. Och antalet inlämningsstället borde ju rimligen minska, säger Kjell Sjöblom, kontorschef skatteverket

Även de som ska fylla i bilagor kan deklarera elektroniskt och Skatteverket räknar med att runt 99 procent skulle kunna använda den metoden.

Men fortfarande görs en ansenlig mängd deklarationer på papper och det har kommit en hel del reaktioner på att det finns färre inlämningsställen.

– Det är väl framför allt kanske äldre mnniskor som har ringt och känner sig väldigt osäkra för de här nya metoderna, säger Kjell Sjöblom.

Men både för Skatteverket och den som ska deklarera finns det vinster i att använda dator eller telefon.

– Varje pappersdeklaration som kommer in kostar ju minst 20 kronor mer än en e-deklaration. Och det finns ju andra deklarationer, de lite mer lite mer komplicerade, där kostnaden är nästan upp till 300 kronor. Och för deklaranten - där är ju den stora vinsten att det är ju mycket säkrare att deklarera elektroiskt, säger Kjell Sjöblom.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".