Rör från Brunkebergsåsen ska kyla och värma huset visas av Niclas Walldan, teknisk chef på Vasakronan. Foto: Hugo Lavett/Radio Stockholm

Brunkebergsåsen ska kyla fastigheter

Vatten från Brunkebergsåsen som sträcker sig under Stockholm ska användas till att kyla ner fastigheter under sommaren, och värma upp dem under vintern.

Det är fastighetsägaren Vasakronan som nu ska pröva det här sättet för sina fastigheter i city.

- Vi befinner oss i källaren i kvarteret Hästskon 12 och tittar på två brunnar som sticker upp ur golvet, säger Nicklas Walldan, är teknisk chef på Vasakronan. 

Det går inte att gissa sig till vad det här är?

- Det är rätt häftigt. Vi har kommit på att vi kan pumpa upp grundvatten ur brunnarna och kyla hela huset. Det är kyla för unigefär 200 vilor, säger Nicklas Walldan.

Hur fungerar det?

- Tanken är att vi tar upp vatten från åsen, kyler huset. sedan pumpar vi ner ner samma vatten i 100 meter bort en annan brunn. Det gör vi på sommaren. Sedan gör vi tvärtom på vintern och värmer upp huset i stället. Det är ingen miljöpåverkan och en evighetsmaskin, säger han.

Varför gör inte fler så här?

- Jag tror att det kommer, att fler och fler kommer på att man kan göra på det här viset. ibland finns lösningen närmre än man tror till och med i city, säger Nicklas Walldan.

Fakta: Värme genom vattenbassäng

- Brunkebergsåsen sträcker sig från Vasastan genom Norrmalm, Gamla stan och Södermalm i Götgatans riktning.

- Fastigheter i centrala Stockholm som har åsen rätt under sig, kan använda vattnet som energikälla.

- Vattnet pumpas ur en en stor grundvattenbasssäng i åsen. Det fungerar ungefär som i en termos, vattnet kyler under sommaren och värmer under vintern.

- Grundvattenbassängerna kom tidigare till användning, men de glömdes bort i och med att fjärrvärmen kom. Med miljön i fokus har intresset åter väckts. Det är en naturlig energikälla som ger 3-4 gånger mer energi av än vad som krävs för att driva pumparna.

Källa: Wasakronan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".