Fotbollsmötet på annandag påsk handlade om mycket annat än fotboll. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Södertälje

Domare skadad av knallskott

AIK riskerar hårda straff
1:29 min

Den allsvenska matchen mellan Syrianska och AIK avbröts igår sedan föremål slängts in på planen. En linjedomare skadades av ett knallskott.

Det var efter att Syrianska först gjort 1-0 och AIK i minuten efteråt fått anfallaren Teteh Bagura utvisad, som knallskotten hördes på Södertälje Fotbollsarena.

Ett av knallskotten kastades i huvudhöjd mot linjedomaren Daniel Wärnmark, som fick hörselproblem och tvingades uppsöka sjukhus.

Matchen avbröts direkt och efter 40 minuter kom beskedet att matchen inte skulle spelas klart i går.

Det är inte fastställt om det verkligen var AIKanhängare som kastade knallskottet mot Wärnmark, det är en av sakerna som nu ska utredas.

– Det är en utredning och anmälningar och utredningen ska in.  Thats it. Utredningen måste göras och sedan tar vi beslut. Hur lång tid det tar kan jag inte svara på, säger Gert Nilsson, tävlingssekreterare på Svenska fotbollförbundet.

Det är viktigt att avgöra vem som kastade in smällarna mot linjedomaren. Enligt reglerna kan det bli maximalt sex poängs avdrag för våld mot funktionär, och det straffet kan sen kombineras med allt ifrån spel på neutral arena till spel inför tomma läktare.

Nu pågår alltså en utredning och besked väntas komma inom en vecka men det kan ta längre tid än så. Då får vi också reda på om Syrianska tilldelas segern eller om matchen ska spelas om.

– Det är en förlust för fotbollen. Så är det bara. Det är skittråkigt, säger Öscan Melkemichel, manager i Syrianska.

– Det är fruktansvärt tråkigt för fotbollen. Oavsett varifrån knallskotten kom ifrån är det för djävligt, säger AIKs mittfältsveteran Daniel Tjernström.

Lasse Hanson
lasse.hanson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".