Foto: Per-Olof Sännås/Scanpix.

Försenad kartläggning av hemlösa får kritik

"Vi har väntat på den här typen av mätning under lång tid nu"
2:24 min

I nästa vecka genomförs en nationell kartläggning av hemlöshetens omfattning i Sverige på uppdrag av regeringen. Syftet är att ge politikerna faktaunderlag inför kommande beslut. Kartläggningarna ska ske vart femte år men nu är det sex år sedan förra undersökningen, rapporterar Ekot.

Verner Denvall, docent för socialt arbete vid högskolan i Lund, är kritisk till att kartläggningen av hemlöshetens omfattning dröjt.

– Vi har väntat på den här typen av mätning under lång tid nu. Det var egentligen tänkt att den skulle ha skett för ett år sedan. Men det blev tydligen aldrig av och det är olyckligt. Det kan ju vara så att det var valår förra året och politikerna inte ville bli påminda om det här samhällsproblemet, men det är spekulationer.

Verner Denvall vill att en kartläggning av den här typen ska ske vartannat år. Han menar att kommunerna behöver bli påminda om allvaret i problemet och att man behöver ha en ordentlig uppfattning om dess omfattning nationellt.

Handläggaren Annika Rameus på Socialstyrelsen tror inte att förseningen hade med valet att göra.

– Det tror jag inte, det är mer praktiska omständigheter. Mellan fem och sex år, det hinner ju inte hända så mycket på ett år.

Nu är det i alla fall dags. Socialstyrelsen skickar i dagarna ut enkäter till en stor mängd adresser runt om i Sverige, däribland socialtjänsten, frivården, häkten, sjukvårdsinrättningar, psykiatrin, frivilligorganisationer och kvinnojourer.

Uppgiften är att fylla i en enkät för varje person som lever under hemlösa förhållanden under nästa vecka.

Som hemlös räknas bland annat människor som inte har ett ordnat boende, som bor hos vänner eller som har kortare kontrakt än tre månader. Antalet barn som lever under hemlösa förhållanden ska också framgå av kartläggningen. Detta sammanställs sedan och ska ligga på regeringens bord vid årsskiftet.

Kartläggningen ska fungera som underlag till förbättringar för personer som är hemlösa eller exkluderade från bostadsmarknaden och förhoppningen är att den ska ge en bra bild av läget, säger utredaren Annika Rameus på Socialstyrelsen.

– Det är en bild, en vecka, inte någon absolut sanning. Men man kan ju tänka sig andra sätt att följa hemlösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".