Nio personer dömda i skattehärva inom byggbranschen

Nio personer har dömts till fängelse av Stockholms tingsrätt i en skattehärva med bland annat falska fakturor och svarta löner i byggbranschen.

Tre företag har lurat till sig miljonbelopp i skattehärvan. Underentreprenörer har hjälpt till att tvätta pengar som sen förts tillbaka till företagen och använts för att betala ut svarta löner. Företagen har undvikit att betala arbetsgivaravgifterna och dessutom plockat ut mervärdesskatten på de falska betalningarna till underentreprenörerna.

De nio personerna döms till fängelsestraff på mellan 1 och 4 år för bland annat bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Totalt rör det sig om 20 miljoner i skatt som inte betalats.

Ekobrottsmyndigheten driver tillsammans med Skatteverket ett projekt med sikte på den här typen av brottslighet. Ekobrottsmyndigheten uppges vara nöjd med domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".