Sabbatsbergs närsjukhus lyfts fram i utredningen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

700 nya vårdplatser med nytt förslag

Specialistcentra på närsjukhusen
1:30 min

En storsatsning på närsjukhusen skulle kunna ge 700 nya vårdplatser om bara fyra år, det framgår i det hundra sidor långa förslag om landstingets framtid som landstingets tjänstemän presenterade idag.

– Grundtanken med förslaget handlar om att flytta vården närmare patienten och det handlar om sådana saker som att man ska kunna komma i kontakt med vården på ett enkelt sätt, till exempel genom nätet. Sedan har vi ett förslag om att flytta specialistvården närmare patienten genom att inrätta specialistcentra. Vi tänker oss bland annat att de skulle kunna finnas i våra nu befintliga närsjukhus, säger Henrik Gaunitz, landstingsförvaltningens planeringschef för framtidens Hälso och sjukvård.

På de nya centrumen ska man samla specialister från olika områden, tillexempel kirurgi, gynekologi eller geriatrik. Hur de ska se ut kommer att variera med var de ligger och hur patientunderlaget ser ut just där. Specialistcentret ska även kunna fungera som en lokal akutmottagning.

Ledningen för Södertälje sjukhus som byggdes på 60-talet har under lång tid krävt nya lokaler men i förslaget från tjänstemännen ligger sjukhuset långt ner på prioriteringslistan istället är det framförallt en satsning på sjukhusen i länets norra delar.

Hur mycket investeringarna kommer att kosta är ännu oklart men en sak som tjänstemännen tycker att man bör titta extra på är de många privata vårdgivare som visat intresse för att bedriva vård i framtiden och då också stå för kostnader, tillexempel när det gäller nybyggnationer.

– Vi pekar på möjligheten att kunna använda privata initiativ i det här sammanhanget. Vi säger inte att vi ska göra det men att det bör prövas kontinuerligt, säger Henrik Gaunitz.

Skulle det vara ett sätt att lösa den ekonomiska sidan av det här?

– Det kan vara ett sätt att ytterligare flytta vården närmare patienten och få de här specialistcentran på plats, säger Henrik Gaunitz, landstingsförvaltningens planeringschef för framtidens Hälso och sjukvård.

Anna Björkman
Anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".